Çelik Köşebent Nedir?
Çelik köşebentler, haddelenmiş çeliklerin en temel türüdür. Bir çelik parçasında tek bir açı bükülerek oluşturulurlar. Çelik köşebent 'L' şeklindedir. Çelik köşebentlerin en yaygın türü 90 derecelik bir açıdır. “L” nin bacakları eşit veya farklı uzunlukta olabilir. Genellikle boyuta göre kesilebilirler ve bu nedenle son derece çok yönlüdürler.
Çelik köşebentler, sıcak şekillendirilmiş yarı mamul karbon çeliğinden yapılan bitmiş çelik ürünlerdir. Çelik köşebentler esas olarak yapısal destek sağlamak için kullanıldığından, en ideal bileşim düşük alaşımlı, ancak daha iyi süneklik ve tokluğa sahip yüksek mukavemetli çeliktir.
Çelik köşebentler birçok endüstride çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Çerçeveleme, çelik köşebentlerin en yaygın kullanımlarından biridir, ancak çelik köşebent ayrıca destek, trim, takviyeler ve diğer birçok kullanım için de kullanılır. Çelik köşebent kadar büyük olursa, o kadar fazla ağırlık taşıyabilir.
Çelik Köşebent Parçaları
Enine kesite bakıldığında, “L”nin iki parçasına çelik açının ayakları denir. Kalınlık, bacakların uzunluğudur, uzunluk ise çelik bölümün uçtan uca ölçümüdür. Bu üç ölçü, çelik tipi ve yüzeyinden sonra, çelik köşebentler hakkında konuşurken veya satın alırken bilmeniz gereken başlıca faktörlerdir.
Eşit ve Eşit Olmayan Çelik Köşebentler
Köşebentler de eşit veya eşit olmayan varyasyonlarda gelebilir. Basitçe söylemek gerekirse, eşit açıların bacakları aynı uzunluktayken, eşit olmayanların farklı uzunlukları vardır. Projeye ve boyutsal ihtiyaçlara bağlı olarak, bir seçenek diğerinden daha kullanışlı veya pratik olabilir.
Çelik Köşebent Kullanım Alanları
Farklı projeler konusunda, çelik köşebentler çok çeşitli uygulamalarda ve endüstrilerde kullanılmaktadır. En yaygın kullanımlardan biri, raflar, araçlar, depolama, yataklar, pencereler, kapılar ve daha fazlası dahil olmak üzere çerçevelerdir. Ayrıca, kafes kirişler, braketler, destek kirişleri ve çaprazlar şeklinde yapısal destek için yaygın olarak kullanılırlar. Köşebentler, nerede kullanılırsa kullanılsın, daha fazla endüstride daha fazla çok yönlülük ve güvenilirlik sağlamak için çeliğin gücünü standart bir kiriş veya kanaldan daha az ağırlıkla birleştirir.
Çelik köşebentler, herhangi bir haddelenmiş çeliğin en temel versiyonu olarak kabul edilse de, özellikle çerçeveleme, güçlendirme, estetik süslemeler, braketler ve benzerleri söz konusu olduğunda, mükemmel avantajlar sunarlar. Düşük alaşımlı çeliğin doğal özellikleriyle bir araya gelen bu köşebentler, kullanıma bağlı olarak güvenilir bir montaj parçası veya inşaat malzemesi olmuştur.
Köprü Yolları: Çelik köşebentler, herhangi bir koruyucu tabaka veya kaplama eklenmeden belirli bir yapıda nadiren kullanılır. Bu nedenle, piyasada bulacağınız çoğu çelik köşebent ya galvanizli ya da toz boyalıdır. Galvanizleme, malzeme üzerinde korozyona dayanıklı bir tabaka oluştururken, toz kaplama, elektrostatik püskürtmeli (ESD) reçinelerden yapılmış bir yüzey bitirme şeklidir. Bununla birlikte, köprü yollarında kullanıldığında, üreticilerin daha iyi ürün dayanıklılığı sağlaması gerekir, bu nedenle köşebentler işlem sırasında galvanizlenir. Bir köprünün herhangi bir parçasını oluşturmak için çelik köşebent kullanılabilir. Köşebentler betona takviye sağlayabilir ve inşaatçılar için daha düşük malzeme taşıması sağlayabilir. Bunun yanı sıra çelik köşebentler, kemerler, kirişler, mesnetler veya yaya yolları gibi köprü bileşenlerinde de bulunabilir. Çelik bileşenlere sahip köprülerin, malzemenin yük taşıma veya çevresel olarak etkili durumlarda bile sağlamlığı ve dayanıklılığı nedeniyle, birkaç yıl hatta on yıllarca dayandığı bilinmektedir.
Depolar: Çelik köşebentler bir tür yapısal üründür. Depolar veya her türlü bina inşaatı için çelik köşebentler mükemmel bir seçim olmuştur. Bir deponun temelini oluşturabilir, bir asma kat sisteminin yapısını tamamlayabilir veya çelik bir güverte veya kiriş aracılığıyla çatı desteği sağlayabilirler. Asma katlar için çelik köşebentler yapının yükseltilmiş döşeme gereksinimlerini destekleyebilir. Malzeme, depoda kullanılan ekipman ve depolama sistemlerinden kaynaklanabilecek farklı seviyelerdeki yükleri veya darbeleri taşımaya uygundur. Bu, bağımsız, raf destekli, kolon bağlantılı veya raf destekli asma katlar gibi çeşitli asma kat tasarımları için bile geçerlidir. Düşük maliyetli depolarda, çelik köşebentler, binanın tavan veya çatı yapısının bir parçasını oluşturmada da faydalı olmuştur. Yassı çubuklar, çubuklar, kaplinler, aşıklar, bağlantı parçaları gibi diğer çelik aksesuarlarla birleştirildiğinde çelik köşebentler, depoyu değişken rüzgar yüklerinden koruyan kirişler ağını tamamlayabilir.
Ekipman İmalatı: Bugüne kadarki çoğu elektrikli ekipman veya günlük ev aletleri şu veya bu şekilde çelikten yapılmıştır. Bu ağır makinelerin bazı örnekleri arasında forklift, buldozer, yol silindiri veya ekskavatörler sayılabilir. Aletler çelik köşelerle bile güçlendirilebilir - benzersiz şekilleri çamaşır makineleri, endüstriyel fırınlar, sobalar ve daha pek çok cihazın köşelerine koruma sağlar. Ekipman yapımında çelik köşebent kullanılması, hem üretici hem de tüketici için masrafları önemli ölçüde azalttı. Örneğin üreticiler, düşük maliyetli ve üretimi kolay bir malzemeye güveniyorlar. Çelik ayrıca hazır olarak kabul edilir ve kimyasal özelliklerinde ve fiziksel kalitesinde herhangi bir bozulma olmaksızın yeniden kullanılabilir. Tüketiciler için çelik, farklı makine türlerinde bakım ve onarım maliyetlerini büyük ölçüde düşürür. Daha önce de belirtildiği gibi çelik, depolama sırasında bile onlarca yıl dayanabilir. Faaliyetlerinde ağır ekipmana bağlı olan işletmeler, farkında olsalar da olmasalar da çelik köşebentlerin varlığından faydalanacaklardır.
Çerçeveler: Çelik köşebentler özellikle sünek olacak şekilde yapılmıştır. Bu, çeşitli teknikler kullanılarak şekillendirilebilen ve üretilebilen, oldukça dövülebilir bir malzeme oluşturan düşük alaşımlı/yüksek mukavemetli bileşimleriyle mümkün olmaktadır. Çelik köşebentlerin bir başka popüler kullanımı, farklı yapılar ve nesneler için çerçevelemedir. Temel tasarım eşit (veya eşit olmayan) açılı L-şeklinde iki karşıt bacak içeren bir kesit içerirken, istenen görünümü elde etmek için üretilebilir. Korkulukları, yardımcı arabaları, iç pervazları, süslemeleri, panelleri, kaplamaları ve daha fazlasını desteklemek için çelik köşebent çerçeve üzerinde diğer özel yapım tasarımlar da yapılabilir.
Çelik Köşebent Çeşitleri
Hafif Çelik Köşebentler
Hafif çelik köşebent, 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde iki ayağı olan bir üründür.
Bu ürün hem yapısal uygulamalarda hem de genel imalatta kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Uygulama yelpazesi geniştir ve treyler imalatı, güvenlik kafesleri, yürüyüş yolları, tarım ekipmanları ve yapının sağlamlığının iyileştirilmesinin önemli olduğu her yeri kapsayabilir.
Hafif çelik köşebentler, eşit bacakta (bacaklar aynı uzunlukta) veya eşit olmayan bacakta (bacaklar farklı uzunluklarda) mevcuttur.
Köşebent metali önce ayak uzunlukları, sonra ayak kalınlıkları ile ölçülür.
Hafif Çelik Galvanizli Köşebent: Hafif çelik galvanizli köşebent, galvanizli köşeli yumuşak bir çeliktir. Sıcak daldırma galvanizleme çelik ürünleri işlemi, ince bir çinko tabakası ekler. Bu, çeliğin yaklaşık 860 °F (460 °C) sıcaklıkta erimiş bir çinko banyosundan geçirilmesiyle elde edilir. Atmosfere maruz kaldığında, saf çinko oksijenle reaksiyona girerek çinko oksit oluşturur. Bu ayrıca karbon dioksit ile reaksiyona girerek birçok durumda daha fazla korozyonu durduran ve alttaki çeliği elementlerden koruyan donuk gri, oldukça güçlü bir malzeme olan çinko karbonat oluşturur. Galvanizli çelik, pas direncinin gerekli olduğu uygulamalarda yaygın olarak kullanılır ve yüzeydeki kristalizasyon deseniyle (genellikle pul olarak adlandırılır) tanımlanabilir.
Hafif Çelik Sıcak Haddelenmiş Köşebent: Hafif çelik sıcak haddelenmiş köşebent, köşeli, sıcak haddelenmiş bir yumuşak çeliktir. Sıcak haddelenmiş çelik, çeliğin yeniden kristalleşme eşiğinin üzerindeki sıcaklıklarda preslendiği bir metal haddeleme işlemiyle oluşturulur. Bu, çeliğin şekillendirilmesini kolaylaştırır ve işlenmesi daha kolay ürünlerle sonuçlanır.
Paslanmaz Çelik Köşebent
Paslanmaz çelik köşebent 90 derecelik bir açı oluşturacak şekilde iki ayağı olan bir üründür. Bu ürün hem yapısal uygulamalarda hem de genel imalatta kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Paslanmaz çelik köşebentlerin uygulama yelpazesi geniştir ve genellikle yapının sertliğini iyileştirmenin önemli olduğu her yerde kullanılır.
304 Paslanmaz Çelik Köşebent: 304 paslanmaz çelik mükemmel mekanik özelliklere, birçok aşındırıcı maddeye karşı dirence sahiptir. 304 Paslanmaz Çelik, sanitasyon ve temizliğin önemli olduğu yerlerde kullanışlıdır. Tavlanmış durumda manyetik değildir. Sertlik ve çekme mukavemeti soğuk işlemle arttırılabilir, ancak daha sonraki ısıl işlemin pratik olmadığı kaynaklı yapılarda korozyona karşı iyi direnç sağlayan azaltılmış karbon içeriği ile değiştirilebilir. 304L (L= düşük karbon), ekstra düşük karbon analizine sahip olması dışında aynıdır.
316 Paslanmaz Çelik Köşebent: 316 kalite standart bir molibden içeren kalitedir, östenitik paslanmaz çelikler arasında 304 kaliteden sonra en çok aranan ikinci kalitedir. Molibden, 316, Grade 304'ten daha iyi genel korozyon direnci özellikleri, özellikle klorür ortamlarında daha yüksek direnç sağlar. 316L (L= düşük karbon), ekstra düşük karbon analizine sahip olması dışında aynıdır.
Çelik Köşebent Boyutları
Çelik köşebentlerin boyutları, 1/2" bacaklardan 8" bacaklara kadar ve kalınlıkları 1/8" ila 1 1/8" arasında değişebilir. Çelik köşebentlerin standart ölçü formatını okumak nispeten kolaydır çünkü sadece iki ayak ölçüsünden ve kalınlıktan oluşur. Örneğin, 2” x 2” x 1/8”, ayakları 2 inç ve kalınlığı 1/8 inç olan eşit bir köşebenttir. Sırasıyla 3 inç ve 2 inç bacakları olan ve her ikisinin de kalınlığı 3/16 inç olan 3” x 2” x 3/16” eşit olmayan bir köşebent örneği olabilir.
Eşit Köşebentler: Eşit çelik köşebentlerin aynı uzunlukta 2 ekseni vardır, bu nedenle isimleri eşit köşebenttir. En yaygın çelik profil türleridir ve çeşitli özelliklerde üretilebilir ve her boyutta kesilebilirler, bu da onları çok yönlü hale getirir. Boyutları yan A x yan B x kalınlık ile temsil edilir.
Eşit Olmayan Köşebentler: Eşit olmayan çelik köşebentler de dik açılıdır; ancak, onları L şeklinde yapan farklı boyutta eksenlere sahiptirler. Bu bölüm çok daha güçlüdür (%20'ye kadar) ve çok daha yüksek mukavemet/ağırlık oranlarına sahiptir. Boyutları yan A x yan B x kalınlık ile temsil edilir.
Çelik Köşebent Fiyatları
Çelik köşebent fiyatları istenilen malzemenin cinsine, ebatlarına ve ağırlığına göre değişiklik göstermektedir. Çelik köşebent fiyatı almak için WhatsApp hattımızdan veya iletişim sayfamızdaki diğer seçeneklerden bizlere ulaşabilirsiniz.