Sıcak haddeleme yöntemi ile üretilen çelik sacların üzerinde oluşan muhtemel tufal ve pasın giderilmesi amacıyla asitle temizlenmiş (Dekapaj) sac çeşididir. İsteğe bağlı olarak kimyasal temizleme sonrası sac ürünleri yağlanabilir. Sıcak haddelenmiş çelik ürünler, şekillendirme işleminden sonra oksijen ve su buharı ile temas ettiğinde kireçlenir. Asit banyosu, soğudukça sıcak haddelenmiş çeliğin yüzeyinde oluşabilecek kireci giderir. Durulamadan sonra, pas oluşumunu önlemek için çeliğin yüzeyine yağ uygulanır. DKP sac isteğe bağlı olarak rulo ya da boy kesilmiş olarak satılır. DKP İngilicede, "Hot rolled pickled and oiled steel sheet" olarak adlandırılır. Türkçe'ye "Sıcak haddelenmiş, asitlenmiş ve yağlanmış çelik sac" olarak çevrilebilir. Asitleme işlemi "DeKaPaj" olarak adlandırılır.
Hem DKP sac hem de galvaniz sac, birbirlerine çok benzerler ve çeşitli uygulamalarda popülerdir. Ancak farklı üretim yöntemleri düşünüldüğünde birçok farklı özelliği ve uygulaması da bulunmaktadır.
Üretim Sürecindeki Farklılıklar: Soğuk haddelenmiş çelik (CRS), malzeme olarak sıcak haddelenmiş rulolar kullanır. Oksit kalıntısını gidermek için asitlemeden sonra oda sıcaklığında sürekli haddeleme tekniği ile elde edilir. Soğuk sertleşme nedeniyle, haddelenmiş çeliğin mukavemeti ve sertliği artar, tokluk ve plastisite azalır. Galvanizli çelik genellikle ana metal olarak soğuk haddelenmiş çelik veya sıcak haddelenmiş çelik levhalar kullanırken, ana metalin korozyon performansını arttırmak için sıcak daldırma galvanizleme veya elektro galvanizleme ile yüzeye bir çinko tabakası uygulanır.
Korozyon Önleme: Galvanizli çelik saclar çinko kaplama tabakası ile korunmaktadır. Bu nedenle soğuk haddelenmiş DKP sac çelikten daha iyi korozyon direncine sahiptir. Buna göre, bir galvaniz sac ürünü, aynı koşullar altında bir DKP sacdan daha uzun bir ömre sahiptir.
Mekanik Özellik Farkı: Galvaniz sacın yüzeyindeki çinko tabakası, alt tabakanın mekanik özelliklerini değiştirmez. DKP sac ve galvaniz sacın mekanik özellikleri çok benzerdir. Bu nedenle kesilebilir, delinebilir, kaynaklanabilir ve işlenebilirler. Ancak DKP sacın sünekliği ve kaynaklanabilirliği, galvanizli çelikten daha iyidir.
Görünüm: Görünüm söz konusu olduğunda, her iki malzeme de bir dereceye kadar benziyorlar, ancak yine de bazı ayrımları vardır. Örneğin, DKP sac çelik, yüksek hassasiyet ve yakın tolerans ile temiz, pürüzsüz ve parlak bir yüzeye sahiptir. Elektro galvanizli çeliğe çok benzer. Sıcak daldırma galvanizli çelik sac ise pürüzlü, sağlam, koyu renklidir ve yaygın pullar, büyük pullar, küçük pullar ve sıfır pullar dahil pullara sahiptir. Ayrıca, genel görünümü geliştirmek için hem soğuk haddelenmiş hem de galvanizli çelik boyanabilir.
Kullanımı: Ayrıntılı ortama uygulandığında, bunlarla yapılan tipik ürünler arasında çubuklar, levhalar, bobinler, teller, borular ve şeritler bulunur. Ama aslında farklı kullanım amaçları için tasarlanmışlardır. Soğuk haddelenmiş çelik ürünler, pürüzsüz ve görsel olarak çekici bir yüzey sağlar. Bu nedenle toleransların, yüzey koşullarının, eş merkezliliğin ve düzlüğün faktör olduğu uygulamalar için uygundurlar. Genellikle otomobillerde, inşaatta, elektrikli ev aletlerinde, mobilyada, imalatta kullanılırlar. Galvanizli sac ürünler korozyona ve paslanmaya karşı daha iyi korumaya sahiptir. Bu nedenle inşaat, enerji, altyapı, açık deniz yapısı, duvar ve çatı sistemleri, ev aletleri vb. gibi dış mekan ve aşındırıcı ortamlar için daha iyidirler.
Fiyat: Çelik piyasasında galvanizli çelik, ekstra çinko ilavesi ve nispeten karmaşık yapım süreci nedeniyle soğuk haddelenmiş çelikten daha pahalıdır. Ancak nihai fiyatları tedarikçi, konum, navlun, politika, ürün boyutu, ambalaj vb. gibi diğer birçok faktörle farklı olacaktır.
DKP Sac Ölçüleri
DKP saclar 0,40 mm'den, 2,00 mm kalınlığa kadar üretilebilmektedir.
Levha en boy ölçüleri ise genellikle 1000X2000 mm, 1250X2500 mm ve 1500X3000 mm olarak üretilmektedir.
Çelik Asitleme Nedir? / Dekapaj Nedir?
Çelik asitleme, bir malzemenin yüzeyindeki kirleri, pası ve tortuları gidermek için kullanılan bir işleme atıfta bulunur. Sıcak işleme prosesleri sırasında metalin yüzeyinde bir oksit tabakası (görünümünün pullu yapısından dolayı kireç olarak anılır) oluşur. Çoğu soğuk haddeleme işleminden önce, önceden sıcak haddelenmiş çelik, yüzeydeki tortuyu gidermek ve çalışmayı kolaylaştırmak için bir asitleme hattından geçer. Korozyona karşı en iyi performansı geri yüklemek için, hasarlı metal tabaka tamamen alaşımlı paslanmaz çelik bir yüzey açığa çıkarılmalıdır.
Bu oksit tabakasını çıkarmak için malzeme aside daldırılır. Asit birçok biçimde olabilir; %6'dan az alaşım içeriğine sahip karbon çelikleri genellikle hidroklorik veya sülfürik asitte asitlenir. Daha yüksek karbon içeriğine sahip çelikler için, kullanılan ek asitlerle (fosforik, hidroflorik ve nitrik asit) iki aşamalı bir asitleme işlemi gereklidir.
Sıcak ve soğuk haddeleme hizmetleri sunan çelik işleme şirketleri, tipik olarak iki farklı ölçek türüyle karşılaşır: yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık ölçeği. Yüksek sıcaklıkta haddeleme işlemleri, 1070 F'nin üzerindeki sıcaklıklarda malzeme üzerinde oluşan üç katman demir oksit oluşturur. Düşük sıcaklıklı mil ölçeği, 1070'in altındaki sıcaklıkları kullanan prosedürlerde gelişir.
Çelik Asitlemede Kullanılan Asit Çeşitleri
Hidroklorik Asit
Muriatik asit olarak da bilinen hidroklorik asit, sulu bir hidrojen klorür çözeltisidir. Belirgin keskin bir kokuya sahip renksiz bir çözeltidir. Güçlü bir asit olarak sınıflandırılır. Hidroklorik asit önemli bir laboratuvar reaktifi ve endüstriyel kimyasaldır.
Çelik Asitlemede Hidroklorik Asit Avantajları
Asitleme çözümleri oda sıcaklığında kullanıldığından ısıtma maliyetlerini azaltır
Daha kapsamlı kir söker
Difüzyon yoluyla daha az hidrojen penetrasyonu sağlar
Asitli yüzeyde daha az demir tuzu birikir
Sülfürik Asit
Antik çağlarda vitriol yağı olarak bilinen sülfürik asit, moleküler formülü H2SO4 olan kükürt, oksijen ve hidrojen elementlerinden oluşan bir mineral asittir. Su ile karışabilen renksiz, kokusuz ve viskoz bir sıvıdır.
Çelik Asitlemede Sülfürik Asit Avantajları
Asit daha sık yenilenebilir
Artan sıcaklık, daha düşük asit konsantrasyonlarının etkili bir şekilde asitleme yapmasına izin verir.
Demir sülfatın geri kazanılmasını kolaylaştırır.
Asitleme hızı, sıcaklık değiştirilerek kontrol edilebilir.
Çelik asitleme işleminden sonra, çelik sac, yüksek neme maruz kalan atmosferik koşullara uzun süre maruz kaldıktan sonra tipik olarak oksitlenir. Buna karşı koymak ve havada bir nem kalkanı oluşturmak için bir yağ filmi veya diğer su geçirmez kaplamalar uygulanır.
Çelik Asitleme ve Yağlama Süreci
Çelik asitleme ve yağlama, sıcak haddelenmiş karbon çeliğinden pas ve karbon ölçeği gibi yüzey kirliliklerini gidermek için kullanılan bir metal yüzey işleme bitirme işlemidir. Çelik, çeliğin yüzeyindeki yabancı maddeleri uzaklaştırmak için bir asit çözeltisine daldırılır.
Çelik asitleme ve yağlama sürecine temel bir bakış:
Yükleme: Her malzeme, raf üzerinde sıralar halinde tek tek malzeme parçalarını ayırarak dikkatli bir şekilde yüklenir. Asidin malzemenin her yerine ulaşmasını sağlamak için her sıra açılarla ayrılır.
Temizleme: Malzeme daha sonra metal yüzeyindeki kir ve yağı temizlemek için yüksek alkali bir temizleyiciye yerleştirilir.
Çelik sacın durulanması daha sonra temizleyiciyi malzemeden çıkarmak ve asitle temizlemeden önce P-H'yi azaltmak için iki tankta iyice durulanır.
Asitleme: Malzeme daha sonra ürünün yüzeyindeki kireç, pas ve korozyonu giderene kadar hidroklorik asit (HCI) içine daldırılır.
Durulama: Malzeme daha sonra malzemenin yüzeyinden hidroklorik asidi çıkarmak için iki tankta durulanır.
Temizleme: Çeliğin yüzeyinde kalabilecek asit kalıntılarını tamamen nötralize etmek için malzeme alkali temizleyiciye geri yerleştirilir.
Son Durulama: Son durulama tankı, temizleyiciyi malzeme yüzeyinden uzaklaştırır.
Yağlama: Malzeme daha sonra, asitlenmiş çelik üzerinde ani pas oluşmasını önlemek için suda çözünür yağ veya mineral bazlı bir yağa yerleştirilir.
DKP Sac Fiyatları
DKP sac fiyatları istenilen malzemenin cinsine, ebatlarına ve ağırlığına göre değişiklik göstermektedir. DKP sac fiyatı almak için WhatsApp hattımızdan veya iletişim sayfamızdaki diğer seçeneklerden bizlere ulaşabilirsiniz.