siyah sac nedir
 

Siyah Sac Nedir?

Siyah sac; sürekli olarak döküm işleminden geçen, yarı ürünün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılarak haddeleme işlemine tabii tutulan dikdörtgen kesitli yassı çelik ürünlerdir. Siyah sacların en önemli özelliği üretildikten sonra rulo haline getirilmesidir. Bu ürünler kristalleşme sıcaklığının üzerinde olduğunda kolayca şekillendirilebilirken, sac soğuduğunda büzüldüğü için boyutunu ve şeklini kontrol altında tutmak oldukça zor bir durumdur. Siyah sac teknik ve mekanik özellikleri arasında yerini alan bir diğer durum ise sıcak haddeleme işleminin uygulanmasıdır. Fakat bu durum, yüksek düzeyde dayanıklılığı otomatik olarak oluşturmaktadır.
 

Siyah Sacların Özellikleri Nelerdir?


siyah sac metalDöküm işlemi ile üretilirler
siyah sac kg hesaplamaDayanıklılığı yüksektir
siyah sac satan firmalarKolay şekillendirilebilir sacı ürünleridir
siyah sac fiyat hesaplamaKaynaklanabilirliği yüksektir
siyah sac çeşitleriGeniş bir kullanım alanına sahiptir
siyah sac çelikİsteğe bağlı üretim yapılabilir

Siyah Sac Kullanım Alanları Nerelerdir?


siyah sac dkpOtomotiv sektörü
siyah sac demirGemi sanayii
siyah sac ebatlarıÇelik kasa üretimi 
siyah sac firmalarıDemiryolu
siyah sac fiyatlarıİş ve inşaat makineleri üretimi
siyah sac fiyatıİnşaat sektöründe konstrüksiyon uygulamaları
siyah sac kg fiyatıDepolama için üretilen tanklar
siyah sac kalınlıklarıRaf ve dayanıklı eşya üretimi
siyah sac levha fiyatlarıBeyaz eşya üretimi
 
St-37 Siyah Sac Nedir?

St-37 çelikleri, DIN 17100 standardına göre 37 kgf/mm2 çekme dayanımına sahip olan çeliklerdir. Bu çelikler çelik konstrüksiyon uygulamalarında yaygın olarak kullanılırlar. Başındaki "St" ifadesi Almanca çelik anlamındaki "stahl" kelimesinden kısaltılmıştır.

St37; “St”, %2 kadar karbon içeren genel yapısal karbon çeliğini ifade eder. “37” de en az 37 kg/mm çekme dayanımına sahip olan çelik anlamına gelir. St37 (Siyah Sac) sıcak haddelenme yapılarak üretilen yassı çeliklerdir. Hem sıcak hem de soğuk haddeleme ile meydana getirilmiş yassı çeliğin dayanıklılığı oldukça fazladır. Yassı çelik çabuk aşınmaz ve kullanım ömrü oldukça uzundur. Pürüzsüz yapısından dolayı oldukça kolay şekillendirilir.

St-52 Siyah Sac Nedir?

St-52 çelikleri çok özel bir yapı çeliğidir. Karbon oranı (%0,2'den az) düşüktür. St-52 çelikleri, DIN 17100 standardına göre çekme dayanımı 52 kgf/mm2 olan yapı çeliği türüdür. Bu çelikler köprü ve demiryollarında, gemi yapımında, basınçlı kap ve donanımlarında, geçici ve kalıcı zemin altyapı projelerinde, denizde yapılan dalgakıranlarda, endüstriyel binalarda, şehirlerarası elektrik kabloları taşıyan direklerde ve çok amaçlı sosyal tesisler gibi alanlarda kullanılmaktadırlar [64]. St-52 çelikleri genellikle alaşımsız çelik olarak bilinirler.

Çelik konstrüksiyonlarda St-52 levha parçaların birbirleriyle veya diğer çelik parçalarla birleştirilmeleri kaynak ya da civata ile yapılmaktadır. Kaynak yöntemi, levha kalınlığı, kaynak parametreleri ve kaynağın soğuma şartlarına bağlı olarak kaynak bölgesinde çok değişik mikroyapılar meydana gelmektedir.

Siyah Sac Çelik ve Karbon Çeliği Arasındaki Fark Nedir?

Çelik, gücü ve dayanıklılığının sayısız uygulamasıyla günümüz endüstrisinin her yerde bulunan bir kaynağıdır. Çeliğin bileşimi, mühendislik, inşaat ve diğer sektörlerdeki çok çeşitli taleplere uyacak şekilde değişebilir. Örneğin, karbon çeliği mi yoksa siyah çelik mi kullanılacağını anlamak, endüstriyel planlar için hayati önem taşır.

Karbon çeliği ve siyah çelik arasındaki temel fark, alaşım bileşimlerinde ve aşındırıcı maddelere karşı dirençlerinde görülebilir. Karbon çelik alaşımı ağırlıklı olarak karbon ve demirden oluşur; alaşımın paslanmaya karşı duyarlılığı nedeniyle genellikle galvanizlenir. Siyah çelik, aksine, galvanizlenmemiş ve bunun yerine korozyonu önlemek için karartılmış çeliği ifade eder.

Karbon Çeliği Nedir?

Karbon çelik alaşımı, diğer çelik alaşımlarında bulunan %0.05-0.3 içeriğine kıyasla alaşımın %2-2.5'ini oluşturan element ile özellikle yüksek karbon konsantrasyonu ile tanımlanır.

Eklenen karbon içeriği, alaşımın moleküler yapısını güçlendirerek, strese ve yüksek basınçlara daha iyi dayanmasını sağlar. Bu nitelikler, karbon çeliğini otomobil parçaları, inşaat malzemeleri, demiryolu rayları, yüksek mukavemetli kablolama ve daha pek çok şey için dayanıklı bir malzeme olarak arzu edilir kılmaktadır.

Karbon çeliğinin artan mukavemeti, alaşımın uygun şekilde şekillendirilmesini ve kalıplanmasını zorlaştırdığı için bir dezavantaj olabilir. Diğer çelik türleriyle karşılaştırıldığında, karbon çeliği ayrıca daha kolay paslanır, bu da koruyucu bir kaplama olarak krom eklenmesini gerektirir.

Karbon çeliğinin karbon içeriğine göre daha fazla kategorize edilebilir.

siyah sac levha özellikleriDüşük Karbonlu Çelik. Bu tip karbon çeliği nispeten daha zayıftır ve %0.25'ten fazla karbon içermez. Kaynaklanması ve ince tellere dönüştürülmesi daha kolay olduğu için, karbon çeliğinin en yaygın kullanılan şeklidir.

siyah sac malzeme özellikleriOrta Karbonlu Çelik. Bu çelikler, %0,25-0,6 karbon içeren ve manganez ve ısı ile daha da güçlendirilmiş, düşük karbonlu çelikten biraz daha güçlüdür.

siyah sac metal fiyatlarıYüksek Karbonlu Çelik. Genellikle %0.6-1.25 veya daha fazla karbon içeren bu çelik, fiziksel olarak en dayanıklı karbon çeliği türüdür. Düşük süneklik ve kaynaklanabilirlik pahasına sertleştirilmiş ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.

Siyah Çelik Nedir?

Siyah çelik, korozyona karşı koruma sağlamak için galvanize edilmemiş çeliğe aittir. Bunun yerine çelik, malzemeye adını veren esnek bir siyah demir oksit veya manyetit (Fe3O4) oluşturmak için karartma adı verilen kimyasal bir dönüşüm sürecine tabi tutulur.

Karartma sırasında, çeliğe oksitleyici tuzlar içeren bir siyah oksit çözeltisi uygulanır. Isıl işlemin türüne ve sıcaklığına bağlı olarak manyetit genellikle 15-45 dakika içinde gelişir. İlk reaksiyon, korozyona ve aşınmaya karşı bir miktar direnç sağlar, ancak daha fazla güçlendirme için genellikle yağ bazlı son işlemler uygulanır.

Korozyona karşı direnci nedeniyle siyah çelik, borulama malzemesi olarak popülerdir. Siyah çelik borular gaz ve su taşımacılığında, elektrik kablolarının korunmasında ve kanalizasyon dağıtım sistemlerinde kullanılır.

Siyah çelik çok yönlü bir malzemedir. Siyah sac, ateşli silahlar ve mühimmat, havacılık araçları, otomotiv bileşenleri, mimari ve tıbbi ekipmanlarda bulunabilir.

Siyah Çelik ve Karbon Çeliği Farkı

Alaşım Bileşimi: Bir alaşım olarak, karbon çeliği, esas olarak yalnızca karbon ve demirden oluştuğu için uygun bir şekilde adlandırılmıştır. Paslanmaz çelik gibi diğer türlere göre çok daha az krom içerir. Karbon miktarı, karbon çeliğinin birçok çeşidi arasında değişir ve genellikle % 0.25-3 karbon arasında değişir. Siyah çelik çok daha az miktarda karbon içerir, ancak çelik yapmak için birincil sertleştirici element olduğu için element hala mevcuttur. Ayrıca güçlendirme için manganez ve fosfor ile krom, silikon ve vanadyum gibi diğer alaşım elementlerini de içerebilir. Karartma işlemine tabi tutuldukları sürece birçok çelik türünün siyah çelik haline gelebilir.

siyah sac nedirFiziksel Özellikler: Karbon çeliği üstün gücü ile ayırt edilir. Kaynak, kalıplama veya tel haline getirmenin daha zor olması pahasına, diğer çelik türlerine göre stres ve yüksek basınçlara yenik düşme olasılığı daha düşüktür. Kırılgandır; şekillendirmeye çalışmak, çeliğin parçalara ayrılmasına neden olabilir. Siyah çelik de güçlüdür, ancak karbon çeliği düzeyinde değildir. Kesin fiziksel özellikleri karartmada kullanılan çeliğe bağlı olarak değişebilmekle birlikte, malzeme genellikle karbon çeliğinden daha yüksek kaynaklanabilirliğe, sünekliğe ve dövülebilirliğe sahiptir.

siyah sac plaka fiyatlarıKorozyon Direnci: Karbon çeliği, ağartıcı, klor ve güçlü asitler dahil olmak üzere aşındırıcı maddelere karşı hassastır. Atmosferdeki nem %70 ila 80'e ulaşırsa havaya maruz kaldığında bile paslanabilir. Buna karşılık, siyah çelik, yüzeyindeki manyetitin esnekliğinin yanı sıra yağ bazlı işlemi nedeniyle korozyona ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.

siyah sac üreticileriKaplama: Korozyonu dengelemek için, karbon çeliği genellikle galvanizlenir veya koruyucu bir çinko tabakası ile kaplanır, ancak bu işlem pahalı olabilir. Siyah çeliğin asla galvanizlenmez. Siyah çelik, başlangıçta, oksitleyici bir çözeltinin yüzeyde manyetit (siyah demir oksit) oluşmasına neden olduğu karartma işleminde işlenir. Manyetit zamanla paslanabileceğinden, yüzeyde koruyucu bir ağır yağ filmi bırakmak için daha sonra yağ bazlı bir işlem uygulanır.

siyah sac yoğunlukÇeşitler: Siyah çelik, kararmaya maruz kaldıkları sürece birçok çelik türünden yapılabilir. Sonuç olarak, siyah paslanmaz çelik, siyah inşaat demiri, siyah takım çeliği ve hatta siyah karbon çeliği gibi çeşitler bulunabilir. Karbon çeliği çeşitleri karbon içeriğinde farklılık gösterir. Düşük karbonlu çelikler daha zayıftır, ancak daha sünek ve kaynaklanabilir, yüksek karbonlu çelikler daha güçlüdür ancak kalıplanması zordur ve orta karbonlu çelikler fiziksel mukavemet ve dövülebilirlik arasında bir dengedir.

siyah sac ölçüleriDış Görünüş: Karbon çeliği pürüzlü bir dokuya sahip mat bir yüzeye sahiptir ve paslanmaya karşı duyarlılığı nedeniyle kolayca renk değiştirir veya lekelenir. Siyah çelik, paslanmayan pürüzsüz, parlak gri-siyah bir kaplamaya sahip olan estetik çekiciliği nedeniyle oldukça popülerdir. Sandalyeler, tezgahlar, korkuluklar, masalar, buzdolapları ve çok daha fazlası için dekoratif bir kaplama olarak kullanılır.

Siyah Çelik ve Karbon Çeliği Arasındaki Benzerlikler

Farklılıklarına rağmen, karbon çeliği ve siyah çelik hala kimyasal olarak çelik olarak sınıflandırılır. Alaşımlar olarak, her ikisi de esas olarak güçlendirme için eklenmiş karbonlu demirden oluşur.

Demir alaşımı olmaları, onları korozyona karşı hassas hale getirir, galvanizleme ve karartma gibi işlemler gerektirir.

Güçleri, sertlikleri ve dayanıklılıkları nedeniyle her iki çelik türü de günümüz inşaat, mühendislik ve tüketici ürünlerinde malzeme olarak temel dayanak noktalarıdır. Aletler ve yapısal parçalardan otomobillere, ateşli silahlara ve mutfak eşyalarına kadar çeşitli uygulamalarda bileşen olarak kullanılırlar.

Özetle,

Siyah çelik ve karbon çeliği iki yaygın çelik türüdür.

Esas olarak alaşımlarının bileşiminde farklılık gösterirler, çoğunlukla karbon ve demir içeren karbon çeliği ile siyah çelik, kararmaya maruz kalan herhangi bir çelikten yapılabilir.

Aşındırıcı maddelere karşı zayıflığı nedeniyle, karbon çeliği genellikle koruyucu bir çinko tabakasıyla galvanizlenir. Siyah çelik ise yüzeyinde manyetit (Fe3O4) oluşturarak direnç kazanır.
 
Siyah Sac Fiyatları

Siyah sac fiyatları istenilen malzemenin cinsine, ebatlarına ve ağırlığına göre değişiklik göstermektedir. Siyah sac fiyatı almak için WhatsApp hattımızdan veya iletişim sayfamızdaki diğer seçeneklerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Bu site AnkaPlus Kurumsal Web Tasarım Paket sistemleri ile hazırlanmıştır.
Sizlere daha iyi hizmet sunulabilmesi için kişisel verileri koruma politikamız doğrultusunda çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası metnini inceleyiniz.